onsdag 29. desember 2010

smaken av vidunderlig jul

at årets vinopplevelse skulle komme seks dager før årsavslutningen, hadde vi ikke ventet oss. bussola amarone della valpolicella classico tb 2005 er rett og slett årets opplevelse på vinfronten. og det til tross for bryllupsreise i italia med gode viner fra morgen til kveld. maken til vin har vi ikke drukket før. og vi har smakt utallige varianter av amarone. innenfor en slags fornuftig prisklasse må sies.

vinen fikk vi servert hos vår kjære onkel pol. elskverdig som han er hadde han satt denne vinen på vent til vi toget inn på julebesøk andre juledag. og overlykkelige er vi for det. takk for en opplevelse vi aldri kommer til å glemme.

en delikat og ufattelig konsentrert vin helt uten sidestykke. vi snakker tørket frukt. vi snakker urter og krydder. og eik. den gjør deg nummen i munnen. rett og slett vidunderlig. en alkoholprosent på 17 kjennes overraskende ut som fløte på tungen og vi drømmer oss bort til varmere strøk og nord-italia.

anbefales til en bedre viltmiddag med dine beste venner. må vi kommentere prisen? nei. altfor dyr til hverdags, men skal man koste på seg en virkelig god vin så må det bli denne.

vi tar sen juleferie og sier godt nytt år!

torsdag 2. desember 2010

julekokos

saftige kokosboller
(bildet hentet fra dagbladet )
hvorfor spise tørre julekaker til jul når vi kan slippe? pepperkakehuset skal selvsagt på plass. og disse deilige kokosbollene.

inni:
4,5 dl sukker
2,5 dl vann
10 pl gelatin
1,5 dl vann
2 ts vaniljesukker

sjokoladetrekk:
100 g kokesjokolade (ta gjerne en ekstra god sjokolade)
litt kaffe
50 g smør
melis, eventuelt
kokos

kok 4,5 desiliter sukker og vann i 12 minutter. smelt gelatinen i 1,5 desiliter varmt vann. klem ut vannet av gelatingplatene og ha det i en kjøkkenmaskin sammen med sukkerlaken og vaniljesukkeret. la det kjøle av. kjør i omtrent en halvtime til det er hvitt og luftig.

bruk en spiseskje, og sett bollene på godt smurt plate (eller oppå for eksempel mariekjeks eller andre søte småkjekser). la dem stivne helt. Det tar ca to timer.

smelt smør og ha i kaffe og sjokoladebiter. la det kjøle seg av til den får en konsistens som gjør det enkelt å rulle bollene i den. dryss på kokos til slutt.

hva drikker du til dette da? julebrus, julekaffe, julete eller et glass god julerødvin. jul sier vi!