lørdag 12. mars 2011

smaken av helg: gi oss ei kald skulder og vi skal trylle

endelig er det helg. helg betyr tid. masse tid. tid til å kose seg med små, røde vinterkinn i akebakken. tid til å ligge langflat med 20-biters puslespill utover ettermiddagen. tid til å nyte. tid til å vente på et godt stykke kjøtt bli mørt.

smaken av helg? vi har forelsket oss i en helt spesiell del av lammekroppen - skulderen. vi har spist lammeskulder aka lammebog flere helger denne etterjulsvinteren.


ei kald skulder (kilde: matprat.no)
og sansen for bogstykket bare øker og øker. etter noen runder med ulik tilnærming til beinet, har vi funnet frem til trylleformelen:
kjøp en god bog hos den lokale slakteren. en bog holder til tre-fire personer. vi lager gjerne to uansett så har vi luksusmat på mandag eller tirsdag også.

sett ovnen din på full guffe. gni bogen inn med en av dine deiligste olivenoljer. vi bruker basilikumoljen fra oliviers&co for litt ekstra smak.

bildet hentet fra oliviers-co.no
gni bogen inn med salt og pepper. ta 4-5 hele hvitløker med skallet på og del de opp i båter. legg halvparten under bogen(e) og halvparten oppå i ei langpanne eller form. det samme gjør du med 7-8 grener rosmarin og en haug med timian. 

dekk formen med et lokk eller tett godt igjen med folie. eller bruk stekepose (har aldri gjort det). skru ovnen ned på 170 grader. sett kjøttet midt i ovnen og la det stå der i fire timer. ingen termometer å passe på. tid til å gjøre helt andre ting. vi liker mat som lager seg selv.


våre to deilige boger klar for lang økt i ovnen
 hva spiser vi til? vi har funnet trylleformularet i stekte rotgrønnsaker, potet- og jordskokkmos og sennepssaus.

stekte rotgrønnsaker er ingen hokus pokus. små terninger av gulrot, sellerirot, litt selleri for fargen, kålrot og noen sjalottløker. har du mandolin går det raskt, har du ikke kan du kose deg på kjøkkenet i lang tid med god samvittighet. ha smør i ei jerngryte eller wok og stek opp grønnsakene like før servering. ha litt hvitvin oppi, la det koke inn. hemmeligheten bak? ha ei spiseskje flytende honning over og bras det kjapt ferdig. sleng på frisk rosmarin eller timian eller andre gode urter og du har et nydelig tilbehør.

samtidig med skulderoppdagelsen, har vi oppdaget jordskokken. vi har spist mye av den ute, men laget lite av den hjemme. sammen med potet gjør den underverker. ha like mange poteter som jordskokker. skrell og skjær i biter og kok de møre (hver for seg. jordskokken trenger lang koketid har vi smertelig erfart). mos de sammen med smør, varm melk og rømme. og salt og pepper. og vips har du en fabelaktig deilig mos.

også sausen da. selve prikken over i-en. krokanen på kroneisen. kakaoen på skituren. sausen har vi plukket opp på upretensiøse matprat.no og den passer perferkt:
1 ss dijonsennep
4 ss soyasaus (gjerne saltredusert)
ca. 1 ½ dl kraft fra steken (ta vekk urtekvastene)
1 ss smør
sausen lages ved å ha sennep, soya, sjy i en liten kjele. kok opp og rør inn smør før servering. erfaringsmessig går det mye av sausen så lag gjerne dobbel porsjon. eller så mye saus som du har sjy til.

og hva drikker vi til? lam er et takknemlig kjøtt å finne vin til, men pass på tilbehøret. det klassiske valget er en spanjol, men med vår (midlertidige?) aversjon mot spanske eikeviner har vi holdt oss i italia (som vanlig). først ut var tommasi ripasso. i utgangspunktet en vin vi liker godt, men den ble for lett og falt gjennom. siste vin ut var masi brolio di campofiorin. en del frukt, noe fat og litt bitterhet i smaken skulle vise seg å være trylleformelen for et godt sammensatt måltid.

 
vi sier vel bekomme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar