tirsdag 29. november 2011

kjøkken # 3, del I: benkeplatekvaler

benkeplate i eik (fra benkeplaten.eu)
benkeplate av eik, eller av noe annet tre for den saks skyld, skal vi ikke ha. klok av skade. tre er behagelig. tre er lunt. tre er godt å ta på. tre suger til seg vann. tre er så langt fra vedlikeholdsfritt som du får det. tre får man hakk i. tre er uaktuelt. vedlikeholdsgenet har ikke fått plass i noen av oss, så pussing og oljing flere ganger i året må vike plass. for et annet materiale.


og gjett om vi har fundert. opp og ned. og frem og tilbake. 


smaken av mojo falt først ned på en benkeplate i betong. hva kan vel være mer motstandsdyktig og vedlikeholdsfritt enn det?
fra møbelsnekkeren reiner spehl (via ideastosteal.no)
men nitid leting etter gode grunner for å velge betong resulterte i at også betong måtte vike plass. betong er ikke vedlikeholdsfritt. betong suger til seg smuss og søl. og får du hakk eller riper i benkeplaten er den så å si umulig å reparere sies det. betong er dyrt. og den kan i tillegg sprekke, og da er løpet kjørt. vi takket nei og fortsatte jakten.

et godt alternativ fikk vi høre, var kompositt av stein i betong-look-a-like. og det kan man finne mange nyanser av. 

bilde hentet fra inmagasinet.no
av erfaring vet vi at stein både tåler flekker, er tilnærmet ripefritt og så å si vedlikeholdsfritt. men de kommer kun i blankpolerte utgaver. og den glansen ville vi ikke ha. benkeplatesmaken av mojo skulle ikke skinne, men være matt. matt. matt. kresen? ja, mulig det.

1 kommentar:

  1. Komposittstein er jevnt over regnet for å være det best egnede materialet på kjøkkenbenkeplater både i forhold til slitestyrke, ripefasthet og hygiene..

    Du får dem mattslipt, men da mister du mange av de egenskapene som gjør dem så godt egnet på kjøkkenet, og de blir vanskelige å holde pene.

    Lykke til i jakten :)

    SvarSlett